Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική έρευνα στα υπό κατάληψη σχολεία



Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντες.


Οι Αρχές καλούνται να ερευνήσουν εάν διαπράττονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης φθοράς και κλοπής και εάν διαπράττεται σε περιπτώσεις παρατεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από νέους το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων από τους γονείς τους.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε στους εισαγγελείς ο κ. Τέντες αναφέρει ότι είναι αυτονόητη η επέμβαση των αστυνομικών αρχών σε περιπτώσεις που διαπράττονται αδικήματα σε σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο Αυτόφωτο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες. Αντίθετα, η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται, προσθέτει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Επίσης με την ίδια εγκύκλιο ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών σε όποιες έρευνες γίνουν σε σχολεία.

Ο κ. Τέντες αναφέρει, βέβαια, ότι η αυτόφωρη διαδικασία πρέπει να αποφεύγεται σε βάρος ανηλίκων και τονίζει ότι έχει ήδη ζητήσει εδώ και εννέα ημέρες τον κατάλογο των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη, αλλά δεν τον έχει πάρει μέχρι σήμερα. Ζητάει και πάλι τον κατάλογο των σχολείων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καλέσει ο ίδιος τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων που είναι σε κατάληψη και θα τους ζητήσει λεπτομέρειες για το θέμα.

Στην περίπτωση των απλών καταλήψεων (χωρίς υπόνοια φθορών) αναφέρει ότι αρκεί η απλή δήλωση του διευθυντή κάθε σχολείου για την επέμβαση των αστυνομικών αρχών.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, τονίζεται ότι θα αναπληρωθούν οπωσδήποτε οι χαμένες ώρες εξαιτίας των καταλήψεων, βάσει υπουργικής απόφασης του 2008, που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπή περιπάτων, εκδρομών, αξιοποίηση Σαββάτων και σχολικών εορτών.

Αδυναμία και σύγχυση της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας «βλέπει» ο ΣΥΝ πίσω από την απόφαση «να παρέμβουν άμεσα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μαθητικές καταλήψεις». Μιλά για «άστοχη και επικίνδυνη για τις συνέπειές της πολιτική» και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα σχολεία.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More